Всички знаем колко е важно храненето и редовните тренировки за поддържане на добри форми, но запознати ли сте с факта, че сънят е не по-малко значим фактор за постигане на правилните резултати от упражненията?

Достатъчното количество сън е от съществено значение за здравето на човек, а при трениращите хора, то е дори още по-необходимо.

Много спортисти знаят, че почивката е също толкова важна, колкото и правилното хранене. Спазването на безупречен хранителен режим и редовните упражнения, не могат да дадат добри резултати, ако не можете да осигурите на тялото си качествена почивка, през която то да се възстанови.

Защо е важен сънят?

При фазата на дълбок сън, тялото освобождава така важните хормони на растежа, които отговарят за имунната система, правейки я по-неподатлива на инфекции, както и за растежа на мускулите. Растежният хормон е отговорен още за задържането на калция от храната, което спомага за подобряването на костната плътност. Увеличава обема на протеиновия синтез в клетките и промотира изгарянето на мазнини.

Този хормон се секретира в най-голяма концентрация по време на сън. Той е тясно свързан с покачването на мускулна маса. Изследванията показват, че при мъжете, които не спят добре, се освобождава повече кортизол в тялото, който разгражда мускулната маса и пречи на пълното възстановяване след тренировка.

Какво се случва с тялото ви по време на сън?

Почивките между тренировките и сънят са в основата на възстановяването на мускулната тъкан.

При физическите натоварвания, вие нанасяте контузии или по-скоро малки разкъсвания на мускулните влакна, които се регенерират и порастват, чрез приема на протеин и добра почивка, съпроводена от дълбок сън.

Покачването на мускулна маса и усещането за повече сила идват именно от доброто възстановяване.

При липсата на сън се забелязва значително понижение на хормоните от щитовидната жлеза. Те служат за основен регулатор на изгорените калории и ако искате да отслабвате по-бързо е важно метаболизмът ви да работи правилно.

Какво да направим, за да спим по-добре?

Ако имате проблеми със заспиването, опитайте да спортувате редовно. Проучванията показват, че физическите натоварвания помагат при безсъние, но не трябва да прекалявате с тях, защото те могат да имат обратния ефект.

За да спите по-добре си създайте режим за сън и се старайте да се придържате към него. Избягвайте кофеина и алкохола късно вечер, защото те са стимуланти, които могат да затруднят заспиването.

Спортистите трябва да обърнат внимание и на матрака, върху който спят. Той трябва да е достатъчно удобен и да предлага опора на цялото тяло, за да можете да му осигурите необходимата почивката.

Приемът на магнезий може да се окаже много полезен за спортуващите хора, защото той намалява чувството на умора, отпуска нервната система и подпомага работата на мускулите и тяхното възстановяване.

Каквито и мерки да предприемете, не забравяйте да си осигурите минимум 8-часов сън всяка вечер, за да дадете възможност на тялото ви да се възстанови и зареди за следващия ден.

48 Comments

Leave a Reply