Спортът е здраве, а бягането е най-лесният начин да поддържате добра физическа форма и да се погрижите за цялостното ви здравословно състояние.

Ще попитате защо?

Научно е доказано, че тичането подобрява сърдечната функция и намалява риска от инфаркт. То спомага за регулиране на килограмите, а с тях и опасността от наднормено тегло и съпровождащите го проблеми.

По време на бягане, тялото ви освобождава ендорфин и серотонин, който се грижат за менталното ви здраве, а както знаем, то е не по-малко важно от физическото.

Но нека разгледаме малко по-детайлно защо е важно да започнем да бягаме.

Какви са ползите от бягането за вас?

Контрол върху излишните килограми

Започваме с най-очевидната и тя е намаляването на килограмите. Бягането е една от най-подходящите физически дейности за топене на мазнините. Редовното трениране ще ви помогне да контролирате излишните килограми, които сте натрупали, особено покрай коледните и новогодишни празници. Тичането изгаря повече калории, отколкото карането на колело или разходките, а допълнителните ползи от него го правят подходящ спорт за хората, които искат да поддържат тялото си младо и в добра форма.

С изключение на карането на ски, бягането гори най-много калории на минута в сравнение с всички останали кардио упражнения.

Предпазва сърцето от инфаркт

Редица изследвания показват, че бягането може да окаже положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, а с това и намаляване на риска от инфаркт.

То подобрява кръвообращението, укрепва сърцето, увеличава броя на червените кръвни клетки и капилярите. С увеличаването на кръвния поток, тялото започва да приема по-големи количества кислород и обмяната на хранителни вещества се подобрява. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв и става по-силно. Бягането поддържа еластичността на артериите, тъй като по време на натоварване те се разширяват и свиват почти три пъти повече от обикновено.

Прави ви по-щастливи

При тичане, вашето тяло освобождава хормоните ендорфин и допамин, които се борят със стреса и подобряват настроението ви. Тези “хормони на щастието” ви карат да усещате лека еуфория и чувството за потиснатост да изчезне.

Някои експерти твърдят, че бягането действа подобно на медитацията, като кара човек да се абстрахира от проблемите и да освободи съзнанието си.

Подобрява вашия сън

Физическата активност кара тялото да секретира хормона серотонин, който регулира циркадния ви ритъм. Така, благодарение на редовното бягане ще можете да заспивате по-лесно и да попадате в дълбок сън, позволявайки на тялото ви да се възстанови през нощта.

Какво е значението на сънят за спортуващите хора?

Поддържа костите и ставите здрави

Редовното тичане има изключително благоприятен ефект върху опорно-двигателната система. Изследвания показват, че хората, които бягат редовно износват ставите си много по-бавно, за разлика от другите, които не тренират. При натоварване, костите стават по-силни и по-плътни. Ежеседмичните упражнения предотвратяват дегенеративните ставни заболявания и развитието на остеоартрит.

Комбинирайте с друг спорт за максимални резултати

Ползите за здравето и психиката при бягането са също толкова големи, колкото и при другите видове спорт. Но за максимално добри резултати се старайте да комбинирате тичането с други видове спорт или силови тренировки.

Не пренебрегвайте времето за възстановяване. Предоставяйте на тялото си поне два почивни дни през седмицата. Обърнете внимание и на режима си за сън.

Не забравяйте да обърнете внимание на хранителния си режим и да предоставяте на тялото си пълноценна и качествена храна, която да му помага да се възстанови от тренировките и да се зареди с енергия за следващия ден.

2 Comments

Leave a Reply