Модерният прочит на социалното кафе с турско-ливански привкус на истинско барбекю.

Храната от край време се е превърнала в социална институция, която ни свързва със семейство в началото на деня или ни дава причина да се срещнем на по питие и нещо за хапване с приятелите, които не сме виждали отдавна. Изгубила своята цел да утолява първичните ни нужди, тя се превръща в наслада за сетивата, която ни кара да копнеем и преследваме автентичен и уникален вкус.

Такава е и новата концепция на Social Cafe Bar & Kitchen, а именно Mezza Grill.

Mezza Grill Interior

Открит в началото на месец февруари 2020г., Mezza се превръща в новото социално “кафе”, с аромат от близкия изток. Сгушен в една от най-живописните софийски улички, той предлага бърза разходка из турската и ливанската кулинарна култура.

Mezza Grill Coffee Cup

Наричаме го кафе, защото там можете да опитате автентично турско кафе на пясък. Чаят е ароматен и горещ, но не го препоръчваме за вечерна консумация, освен ако не планирате дълга нощ.

Mezza Grill Coffee Cups

Но не напитките са това, което привлече нашия интерес, а по-скоро ароматът на току-що изпечен кебап.

Посетихме мястото два пъти – първият от интерес, втория – да затвърди впечатленията ни. Разходихме се из менюто и опитахме различни ястия. Направи ни впечатление, че не се залага на голямо изобилие, а по-скоро на качествено приготвената храна. Но нека ви разкажем малко повече за вкусотиите, които опитахме и какво можете да откриете в тяхното меню.

„Няма любов, по-искрена от любовта към храната“

Джордж Бърнард Шоу
Mezza Grill Tea Pot

Салатите

Както вече споменахме, менюто не е огромно и заради това не очаквайте да намерите класическите за всеки ресторант “Шопска”, “Овчарска” и “Калугерска” салати – не, Mezza предлага автентичните за близкия изток “Табуле”, “Салата с фалафел” и познатата ни от турската кухня – “Чобан салата”. Но ако желаете да се докоснете най-много до вкуса на ливанската кухня, директно се насочете към Фатушът с халуми. Обещаваме, че няма да съжалявате.

Мезетата

Mezza Grill Hummus

Казват, че апетитът идва с яденето, а ние не можем да се съгласим повече от това, особено що се отнася до невероятните вкусотии, които забъркват в кухнята на Mezza. Хумусът се топи в устата със своята нежна текстура, а автентичният вкус, поръсен с ароматен кимион ви пренася в близкия изток. Особено внимание трябва да отделим на мухамарата. Тя произхожда от ливанската кухня и представлява разядка съставена от печени чушки, орехови ядки, трохи стар хляб, чесън и сос от нар. Перфектна за повдигане на апетита и задължително ще изиска да си поръчате още едно пиде, за да оберете и последните остатъци от купичката. Мутабълът е другата класическа разядка, която препоръчваме с две ръце. Комбинира се чудесно с Йени раки и дълги приказки с компанията.

Скарата

Mezza Grill Adana Kebap

Да си дойдем на думата. Близкоизточните народи са царе на скарата. Месото е сочно, крехко и ароматно. Единственото, което се изисква от вас е да сте гладни. Тук, дори няма да казваме, че апетитът идва с яденето, защото звукът на цвърчащото върху грила месо и миризмата на барбекю примесен с ароматни източни подправки, директно изпращат сигнал към мозъка ви, за да ви приканят към горещия адана кебап, сервиран пред вас. Бейти кебапът не е изобщо за изпускане, особено ако търсите по-интересен прочит на класическата адана. А що се отнася до агнешкия шиш, ще ви издадем, че успя да ни заблуди, че не е от агнешко месо, защото беше толкова крехък и изобщо не се усещаше аромат на познатото ни от повечето места – агнешко месо. Опитайте и не забравяйте да споделите с нас дали е успял да заблуди и вас.

Mezza Grill Burger

Любителите на вдъхновената от щатската кулинарна култура – бургери, могат да вкусят един от най-сочните такива, именно в Mezza.

Mezza Grill Beef Burger

Комбинацията от сочно телешко кюфте, разтопен чедър, свежа салата, пресни домати, кисели краставички и домашна майонеза е върхът! Задължително си поръчайте айрян към него, ако вече не сте грабнали студена бира.

Десертите

Mezza Grill Kunefe

Турска баклава, Казан Диби и Сутляш.. но нищо не може да ви се услади толкова, колкото добре познатото и наше любимо кюнефе. За тези от вас, които не знаят какво представлява този популярен десерт, веднага обясняваме.

Той се прави от запечен кадаиф (наподобява на нашето фиде), между който е скрита турска моцарела и всичко това залято със захарен сироп и поръсено с прясно счукан шам фъстък. Десерт, който ще задоволи, дори най-капризните!

Mezza Grill Kunefe

ОЦЕНКАТА НА FOOD WITH BUDDIES

Цялостното ни изживяване в Mezza ще го определим като чудесно! Обслужването е на ниво, сервитьорът се постара да ни запознае по-подробно с храната, която поръчахме, а цялостната атмосфера и интериор направиха преживяването ни повече от перфектно. Определено е място, което бихме препоръчали и което ние лично ще посетим отново!

Оценка на храната: 10/10

Оценка на обслужването и интериора: 10/10

21 Comments

Leave a Reply