Нейде край запустялото село Орешец в Северозапада се намира една от най-красивите пещери в България – “Венеца”. Тя е малка, но изключително живописна, а близостта ѝ до град Белоградчик я прави чудесна дестинация за уикенда.

Къде се намира и как да стигна до там?

Пещерата се намира на 3 км от село Гара Орешец и в непосредствена близост до изоставеното село Орешец. До нея има асфалтиран път, но той е затворен за автомобили, вместо това можете да спрете на възстановения паркинг. А оттам можете да поемете по пътя, който ще ви отведе до входа на пещерата. Разстоянието, което трябва да извървите е около 700 метра. За директна навигация от Google Maps, можете да използвате добавената локация в края на текста.

История и информация за пещерата

Пещера “Венеца” е открита през 1970 година, случайно при взривни дейности за добив на варовик. Нейното име произлиза от близкия хълм, който е с формата на венец и носи същото име.

Тя е открита за туристи на 25 май 2015 година. Входът се заплаща. Посещенията се осъществяват на всеки кръгъл час с гид, които ви разказва по-подробно за историята на пещерата и образуванията, които ще видите в нея. Влизането в пещерата се осъществява задължително с каска, която ще получите на входа, не защото има опасност нещо да падне от тавана, а защото има процепи, през които трябва да преминете и може да си ударите главата.

Постоянната температура във “Венеца” е 10 градуса, а влажността около 97%. Дължината е 200 метра, а общата денивелация е 26 метра.

Разделена е в 5 красиво цветно осветени зали, в които се срещат различни причудливи форми и образувания.

Нашият алпинист, зоолог и спелеолог Боян Петров лично е помагал за облагородяването и осветяването на пещерата. От гидът научихме, че това е била любимата му пещера.

Самият преход в пещерата се осъществява бавно, защото има много тесни и стръмни процепи, през които трябва да преминете. Стълбите към последната зала са най-стръмни и не се препоръчват за трудно подвижни хора.

Какво можете да видите в пещерата?

Пещера “Венеца” е на над 10 милиона години, за чиято датировка помага централно разположеното образувание (сталактон) с обиколка над 25 метра в основата си. В нея се откриват разнообразни сталактити, сталагмити, сталактони и дори хеликтити. Те са рядкост за пещерите и наподобяват на корени. Кухи са отвътре и когато отворът им се запуши, калцират по подобен начин.

Сред интересните образувания в пещерата са “Лулата”, “Лалето”, “Главата на пеликана”, “Божият кръст”, “Пазителят на пещерата”, “Дева Мария” и “Буда”.

В пещерата можете да видите дендрити, които дават сведения, че някога пещерата е била във вода. Една от залите има стена, която е изцяло покрита с кристали, а най-интересното откритие са двата цвята полускъпоценни камъни – бял и жълт оникс.

“Венеца” вече може да се похвали и със собствена фауна. В нея се срещат два вида прилепи.

Първоначално при откриването на пещерата, тя е била пуста и не е имало представители на животинския вид, защото е била капсулирана, но когато е отворена за картиране в нея се нанасят първите ѝ обитатели. В самото начало е имало общо 5 прилепа, а към днешна дата броят им се е увеличил до 28.

Пещерата е отворена за посещение през цялата година.

Какво още мога да посетя?

От другата страна на паркинга, преминава път, които ще ви отведе до близкия старинен храм “Свети Георги Руян” от 16-ти век. Пътеката, която трябва да извървите до него е около 200 метра.

Легендата твърди, че едно козарче е загубило козата си в гъста растителност, близо до селото. След дълго търсене, то я намерило до извор, до който тя се била окозила. Местните приели, че това място е благословено и построили своя храм там. Край камбанарията пролет се случва странно явление. Стичащата се вода от планината изчезва под земята.

В района на село Гара Орешец можете да посетите и една от най-тайнствените и важни за историята на човечеството пещери – “Козарника”. Тя се намира на около 7 км от “Венеца” и крие богата и любопитна история.

2 Comments

Leave a Reply