Далеч сред пущинаците на Северозападна България се крие една изключително тайнствена и любопитна пещера, която местните наричат “Сухи печ”, а археолозите ѝ дават цветущото име “Козарника”.

Къде се намира и как да стигна до там?

Тя се намира в близост до известния със своите причудливи скали, град Белоградчик. С точност, пещерата се намира в землището на село Гара Орешец и е разположена в скалите на Стара планина западно-югозападно от селото.

За да стигнете до нея трябва да отбиете на около 2 км от село Гара Орешец в посока Белоградчик. Там ще намерите отбивка на пътя, след която тръгва стръмна пътека нагоре с дължина около 250 метра, която ви води право към входа на пещерата. Имайте предвид, че наклонът е доста сериозен и ако сте с по-трудно подвижни хора, може да ви се наложи да я вземете на почивки. За по-лесно ориентиране, погледнете картата по-долу. За директна навигация от Google Maps, можете да използвате добавената локация в края на статията.

Археологически разкопки и какво се крие там?

Пещера “Козарника” е открита през 1984 година, като нейната обща дължина е 210 метра и се намира на 480 метра надморска височина. Тя не е облагородена, но в нея все още има скелета от археологическите разкопки, които са се провеждали там, внимавайте къде стъпвате. Ако искате да разгледате вътрешността на пещерата, носете си фенерчета.

От 1996 година в нея се извършват разкопки, които са организирани от Археологическия институт на БАН и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо. Те разкриват, че пещерата е обитавана през ранния, средния и дори късния палеолит. Показвайки съжителството между неандерталците и съвременния човек Homo Sapiens Sapiens.

Това, което я прави наистина тайнствена е откритият при разкопките зъб, за който се смята, че може да е на представител от рода на Homo, най-вероятно Homo Erectus. Доказването на това, ще бъде най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Пещерата е обект със световно значение. В най-долните пластове се откриват следи, които датират между 1,4 – 1,6 милиона години. Това са знаци за първите човешки същества, които заселват Европа, пристигайки от Африка. Откритията са два основни вида – останки от кости на плячката им и сечива.

Сред находките са открити кремъци, които се използват да докажат, че това е най-старото място в Европа и именно от Балканите е тръгнала колонизацията на континента.

Водещият на археологическото проучване, доц. д-р Николай Сираков казва, че откритията в “Козарника” променят разбирането за това как първите хора са навлезли в Европа от Африка. Първоначално се е считало, че те са преминали през един от тесните протоци, през Гибралтар, но проучването показва, че това е станало няколкостотин години по-късно, защото откритията в пещерата датират от преди това.

Освен данните за съществуването и еволюцията на праисторическия човек, в пещера “Козарника” се наблюдава и развитието на флората и фауната. Установени са над 43 вида птици, сред които праяребицата, тетрев, снежна яребица, снежен бухал и червеноклюна хайдушка гарга. Сред различните палеолитни слоеве са открити останки на слонове, праисторически лъвове, пантери, хиени, антилопи и други, които показват, че климатът е бил какъвто е сега в Африка.

Други интересни видове са саблезъбия тигър, мамут, носорози, диви коне и пещерни мечки, част от които първобитните хора са използвали за препитание, а други, убивани, за да се защитят.

В слоевете на по-късния палеолит са намерени различни видове охлюви, сред които има и фосилни, които най-вероятно са събирани и пробивани за направата на украшения. Това може да е знак, че са имали ритуален характер и са се използвали за обозначаване на собствената група, даващо основание за появата на етносите.

Още любопитна информация

Днес, пещерата е убежище на няколко вида прилепи, които са защитени по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

На срещуположното било се намира малката пещера “Миризливка”, която е открита през 1924 година от двама местни учители, а бележитият археолог и праисторик Рафаил Попов, споменава още тогава, че отсреща на “Миризливка” има една по-голяма пещера, която едва през 1996 година става обект на археологически разкопки – “Козарника”. Според някои сведения, двете пещери са били свързани в миналото в една обща пещерна система, която преди милиони години се е разпаднала на две отделни пещери, заради настъпилите драстични геоложки промени.

Какво още мога да посетя?

В региона можете да посетите и облагородената и електрифицирана пещера “Венеца”. Тя се намира на около 7 км от “Козарника” и до нея се стига по асфалтиран път.

One Comment

Leave a Reply