Западните Родопи винаги са били едно магнетично място, което привлича редица туристи. Дали заради отдалечеността си или прекрасната природа, факт е, че те притежават мистериозност, събуждаща интерес у всеки.

Едно такова селце е и популярното през последните години село Ковачевица. Богато на история, то запазва архитектурното и културно наследство на този регион.

Kovachevitza

Къде се намира и как да стигна до там?

То се намира на приблизително 25 км от град Гоце Делчев в посока село Гърмен. След 15 км живописен криволичещ път ще стигнете до крайната дестинация – Ковачевица. Пътят преминава през също толкова красивото селце Лещен и атрактивното Горно Дряново, чийто тесни улички в централната част ще ви запознаят с част от бита на местното население.

Имайте предвид, че през зимата можете да изпитате затруднения с маршрута. Съветваме ви да не тръгвате на път без вериги през зимните месеци, въпреки че времето там е меко през по-голямата част от годината.

За директна навигация от Google Maps, можете да използвате добавената локация в края на статията.

География и население

Селото се намира на 1050 метра надморска височина, на стръмен хълм над река Канина, наричана още Кървава река. Има легенда, че името и е свързано с турските зверства по тези земи. Една нощ османската армия започнала да опожарява къщи и плевни в настоящето село Огняново. Местните искали да избягат от огнената стихия, но турците ги обградили и закарали край брега на минаващата наблизо река. Попитали ги дали ще приемат ислямската вяра, а тези, които не я приели били обезглавени и хвърлени в реката. Водата почервеняла, а турските аскери викали “Кан, кан, кан”, което преведено на български значи “кръв”. Така дошло и името на река Канина.

Климатът в селото е много благоприятен. Зимата е мека, а лятото – прохладно, но обработваемите площи, много ограничени.

Дали заради отдалечеността си или заради своята по-трудна достъпност, Ковачевица е с население от около 50 души, но все още не е сред обезлюдяващите населени места, заради повишения интерес от страна на туристи. През 2003 година е учредено Сдружение “Исторически и архитектурен резерват с. Ковачевица”, чиято цел е да развие културния туризъм в селото. То успява да събере финансиране, което да възстанови калдъръмената настилка в центъра на селото, както и ремонтира сградата на основното училище. Така селото се превръща в желано място за отдих, селски и културен туризъм.

Автентичната архитектура на с. Ковачевица

Типичната архитектура за селото са красивите каменни къщи, надвиснали над калдъръмени улици. Те са изградени от камък, включително и покривите. Само при най-високите къщи е прието последният етаж да е от дърво.

Технологията за изграждане е много лесна. Подреждат се недялани камъни, които се спояват с размекната пръст.

Къщите имат строга дисциплина по отношение на функционалността на стаите. Първият етаж на типичната ковачевска къща е пригоден за селскостопанските нужди и животните, а горните етажи за домакинството. Съществуват две групи помещения – при отворените части се наричат “потон”, а затворените – стаи с огнища.

Към края на 18-ти век в селото се нанасят семейства на майстори-строители, които упражняват занаята си и обучават нови кадри. Така се сформира Ковачевишката архитектурно-строителна школа, от която всяка година излизали по 300-400 майстори.

Заради типичната си архитектура, през 1977 година, селото е обявено за исторически и архитектурен резерват.

Легендата за името

Местните разказват легенда за произхода на името на селото. Според нея, в селото е живеел прочут ковач. Неговата жена се носила с добро име сред местното население и хората често я посещавали за помощ. Те казвали “Отивам при Ковачевица” и това полека се наложило като име на селото, в което живеела.

Богатата история и културно значение

Първите османски регистри, в които присъства името на Ковачевица са от 15-ти век. Историята на селото се свързва със заселниците от съседното село Рибново и Банско. През 19-ти век е с изцяло българско население. Бързото развитие на Ковачевица е свързано с наличието на вода, благ климат и обширни пасбища. Друг фактор е и липсата на турска администрация, което е позволило на местното население да живее относително спокойно по време на османското владичество.

В землището на Ковачевица преминавал античен път, който свързва Никополис ад Нестум и Филипопол. Край селото е открито древно тракийско светилище от I хил. пр. Хр в местността Козия камък. Това свидетелство показва богатото историческо минало на региона. Северно от Ковачевица са открити бронзов шлем и бронзова ризница, които са едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр.

Ковачевица е известна и с това, че редица режисьори са проявявали интерес към мястото и тук са заснети над 20 чуждестранни и български продукции. Най-видният пример е прочутият български филм “Мъжки времена”.

Интересни забележителности в селото

Един от интересните обекти за посещение в селото е бялата черква “Св. Никола”, която е изградена през далечната 1847 година. Тя е един от най-ярките символи на Ковачевица и ценен паметник на духовността в целия район. Тя е построена с парите на местните дюлгери и доброволния труд на населението.

През 1900 година е изградена и камбанарията на църквата. Тя е дело на Уста Ангел Митев и Тома Марков. Камбаните са отлети на място от изкусни майстори леяри с материали, дарени от местното населението.

Културният подем на селото се олицетворява със създаването на първото килийно училище за региона. То е завършено през 1820 година, а в него преподаватели са местните свещеници. В него се обучавали деца за духовни лица. Намира се в непосредствена близост до камбанарията на църквата “Св. Никола”.

През 1854 година е открито първото светско училище в къщата на младия учител Никола Банев.

Любителите на преходите сред природата, могат да се насладят на туристическия маршрут, който започва от селото и води до водопад “Синия вир” и местността “Кози Камък”.

Какво още мога да посетя?

Ако красотата на това място ви е впечатлила, то не пропускайте да се разходите в близкото село Лещен. Неговата архитектура наподобява на тази на Ковачевица, а историята му е не по-малко интересна.

Тъмната гора край Ковачевица е резерват в Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Обявен е за такъв с цел опазването на вековните елови, букови и смърчови гори. Тук можете да се насладите на природата в цялата ѝ красота.

Сред местата, които можете да посетите край село Ковачевица е местността “Сини вир”. Той представлява каньон с вертикални скали по поречието на река Канина. Намира се на около 4 км от селото по разбит асфалтов път.

Водопад “Буков дол” е далеч по-висок и красив от “Сини вир”. За съжаление голяма част от маркировката и указателните табели липсват. В интернет могат да се намерят по-точни описания на маршрута.

В землището на с. Ковачевица се намират и скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”. Първото е служело за астрономическа обсерватория на древните тракийски племена. На върха има множество издълбани кръгли отвори, които са проекция на звездното небе.

Ако не си падате много по приключенския туризъм, то тогава ви препоръчваме да се насладите на близкото село Огняново, където можете да пренощувате и да се отпуснете край някой от минералните басейни.

11 Comments

Leave a Reply