Какво представлява есенната умора?

Есенната умора е състояние, което води до обща отпадналост, заради намаляването на ярките слънчеви лъчи, които са стимулирали производството на серотонин през лятото, ободряващ организма.

Хората, страдащи от есенна умора споделят, че изпитват симптоми на обща отпадналост, сънливост, загуба за концентрация, световъртеж, замайване, нарушения в съня, намален тонус и дори предразположеност към по-лесно развиване на вирусни инфекции. Ако тази симптоматиката се задържи прекалено дълго, тя не е изключено да доведе до по-сериозни състояния като депресия, повишаване на килограмите и дори възникване на сърдечно-съдови проблеми.

Навременното диагностициране и лечение, може да ви помогне да се отървете от есенната умора много по-бързо и без последствия.

Как можем да се преборим със симптомите на есенна умора?

Специалистите споделят, че едни от най-ефективните начини, за да се справим с това състояние са: здравословното хранене, приемът на витаминен комплекс и лекото към умерено физическо натоварване.

Пълноценното хранене със сезонни плодове и зеленчуци, осигурява на тялото необходимите му витамини и минерали, които спомагат да се чувстваме по-бодри. Приемът на тежка и мазна храна води до обратния ефект. Тя ни кара да се чувстваме отпаднали и летаргични.

За да избегнем това състояние е добре да избираме свежи сезонни плодове и зеленчуци, да наблягаме на чистото месо, полезните въглехидрати като ориз и пълнозърнест хляб, както и приемът на омега-3 мастни киселини от риба и ядки. Друг съвет от специалистите е да ограничим тестените изделия, които натоварват храносмилателната ни система, а вместо тях да консумираме по-леки храни като супа например.

Хранителните добавки са сред другите варианти да си набавите необходимите витамини, минерали и микроелементи, но те не трябва в никакъв случай да заменят пълноценното хранене, а само да го допълват.

Наблегнете на витаминен комплекс или включете приемът на ашваганда или други билки към храненето си. Витамин C и прополисът са чудесни имуностимулатори, които могат да ви помогнат, ако изпитвате симптоми на настинка и грип. Не забравяйте, че основната част от витамините, които приемате трябва да идват от пълноценното хранене. Добавките в никакъв случай не могат да го заменят.

Спортът е друга важна част при справянето с есенната умора. Леките до умерени физически натоварвания имат изключително положителен ефект за тялото и могат да приповдигнат цялостния ви тонус. Наблегнете на дълги разходки сред природата в слънчевите дни. Те ще ви ободрят, а слънчевата светлина ще стимулира производството на витамин D.

Нашите предложения за бърза разходка през есента

Бягането в парка, може да се възприеме като терапия, освен за тялото, също и за духа. Тази тренировка стимулира производството на ендорфин, като по този начин намалява стреса и натрупаното напрежение. Освен това, бягането помага за справянето с наднорменото тегло, което може да е показателно при третирането на есенната умора.

Защо бягането е толкова важно?

Хората в по-напреднала възраст, които не могат да практикуват бягане или атмосферните условия не позволяват разходки сред природата, могат да заменят тези физически натоварвания с по-леки тренировки като йога, стречинг или дори плуване на закрито.

Опитах 30 дни да практикувам йога – какъв е резултатът?

Тежките упражнения трябва да се избягват, защото те могат да доведат до цялостен срив в общото здравословно състояние, а това от своя страна може да рефлектира върху психическото ви състояние и да влоши симптомите на есенна умора.

Накрая ще споменем, че добрата почивка също помага за подобряване на здравето ви. Старайте се да си набавяте продължителен сън в рамките на 7-8 часа, за да може тялото ви да се възстановява пълноценно.

Какво е значението на сънят за спортуващите хора?

Есенната умора е често срещано състояние, което с малки промени в храненето и начинът ви на живот, може да бъде третирано и коригирано, без намесата на медицинско лице, но ако симптомите ви се задържат твърде дълго, не се колебайте да потърсите помощта на специалист.

Leave a Reply