Не разполагате с личен автомобил, но търсите бързо и лесно достъпно място за няколко часова разходка сред природата край София?

Най-вероятно, ако живеете от дълго време в столицата сте чували за Боянското езеро във Витоша. То е идеално за двучасова разходка, дори и за по-трудноподвижни хора.

Къде се намира и как да стигна до там?

Боянското езеро се намира на около километър и половина югоизточно от едноименния квартал. В началото на пътеката има обособен паркинг, където можете да спрете с личния си автомобил или да използвате автобус на градския транспорт, който ще ви закара до Боянското ханче, от където можете да се разходите до входа към националния парк Витоша.

Стигнете ли до подхода от квартал Бояна, трябва да поемете по пътеката в ляво. Тя ще ви отведе до езерото. Маршрутите са няколко, като най-полегатият от тях преминава до скалното параклисче, посветено на закрилника на лекарите и акушерките “Св. Панталеймон”. Разстоянието се изминава за около 50 минути, без да бързате.

За съжаление на много места липсва маркировка и можете да се объркате, заради това ви съветваме да си изтеглите топографска карта на телефона и ако случайно се почувствате несигурни в маршрута, да се навигирате по нея. Никога не подценявайте планината, особено в зимни условия.

Топ 5 мобилни приложения за планината

За директна навигация от Google Maps, можете да използвате добавената локация в края на статията.

Полезна информация

Боянското езеро е изкуствено създадено, при построяването на Софийския Витошки водопровод през далечната 1906 година, а преди това е било блато, което се захранва от няколко извора.

В езерото се срещат редица земноводни видове като кафява крастава жаба, голямата водна жаба, малък и голям гребенест тритон – обект на опазване на Европейското природно наследство.

Освен изброените видове, ще откриете планинска жаба, дървесница, дъждовник и водни змии. Преди години е било зарибено с бял амур, но днес е по-вероятно да не срещнете такъв.

Флората е разнообразна и се откриват къпинаци и лешници.

Ние препоръчваме да посетите мястото през лятото или ранна есен, когато ще можете да се насладите на всички великолепни цветове. Тишината и спокойствието там ще ви накарат да се почувствате далеч от града, нищо че сте на 15 минути с кола от центъра.

Boyansko ezero

Около езерото има изградени пейки, които са подходящи за пикник, а на 10тина минути в ляво от езерото ще намерите заслон с повече пейки и маси, където да отдъхнете и хапнете заедно с приятели.

Какво още мога да посетя?

Преди да сте влезли в национален парк Витоша, можете да посетите Боянската църква в едноименния квартал. Тя е с важно историческо и духовно значение и е включена като културен паметник в Списъка на Юнеско за световно културно и природно наследство.

Поемете ли по пътеката можете да направите пълния кръгов маршрут, посещавайки най-високия водопад във Витоша – Боянският водопад.

Хижите Момина скала, Есперанто и Камен дел също не са за изпускане. Можете да се насладите на чаша горещ чай, преди да поемете по пътя надолу към квартал Бояна.

Ако сте готови за повече приключения, можете да се отправите от Боянското езеро към квартал Драгалевци, където да посетите Драгалевския манастир.

33 Comments

Leave a Reply