Освен с многобройните си лифтове (които не работят), Витоша се слави и с много пътеки, като има за всекиго по нещо – от полегати без денивелация до такива, които си изискват умения.

Пътеката, която избрахме да ви покажем е точно полегата, толкова равна, че за 4,3 км има едва 34 метра денивелация и е подходяща за всякакви възрастови групи. И… да… води се “Панорамна алея Галунка” 🙂
“Галунка” води началото си от село Бистрица или село Железница, в зависимост от предпочитанията ви, но ние подходихме откъм Бистрица.

Въпреки, че наклон почти липсва, трябва да знаете, че дължината на алеята е 4,3 км в посока и ще ви отнеме около 1 час и 30 минути без почивки по пътя. Хубавото е, че можете по всяко време просто да спрете и да поеме обратно, ако дистанцията ви идва много.

Началата табела на алеята

Възможностите за стигане до там са четири:
1. Градски транспорт от София до Бистрица – автобуси 69, 98, 314
2. Градски транспорт от София до Железница – автобус 69, 98
3. С автомобил до Бистрица – около 18 км от София – Google Maps
4. С автомобил до Железница – около 25 км от София – Google Maps*
*Ако изберете варианта с автомобил до Железница ви съветвам да спрете колата до стадиона, за да не пречи на спирката.

Имайте предвид, че ако изберете да стигнете с градски транспорт от София до Бистрица ви очаква доста голямо изкачване от спирката до началото на пътеката, което може да бъде уморително за една част от хората, но ако решите да стигнете до там с автомобил, то ще намерите достатъчно голям паркинг, където да оставите колата си и да продължите пеша.

Началото на пътека “Галунка” не може да бъде пропуснато, тъй като във ваше ляво ще видите беседка, пейки и обозначителни табели, които ще ви навигират през целия път, за да не се заблудите, тъй като има няколко леки отклонения.

Тъй като цялата пътека е добре маркирана, не мисля че има нужда да ви давам допълнителни насоки освен няколко съвета, които може да са ви от полза:

  1. Изберете удобни обувки, които да имат грайфер тъй като пътеката на места може да бъде доста кална, особено ако решите да се разходите няколко дни след дъжд.
  2. Носете си вода – тъй като по пътеката няма от къде да си налеете вода, ви съветвам да си носите, за да не останете изненадани, най-вече в по-топло време
  3. Вземете си връхна дреха – в зависимост от сезона е добре да си вземете връхна дреха ако решите да се позабавите по пътеката и да я направите в двете посоки. Тъй като през пролетта слънцето залязва малко по-рано може да се окажете в позиция, в която сте изцяло на сянка, а ако духа вятър ще ви бъде още по-хладно

Въпреки, че няма от къде да си налеете вода, има много възможности да седнете за почивка, тъй като “Галунка” е осеяна с пейки и беседки, на които дори можете да си направите пикник, но помнете – “Боклукът в раницата” и не палете огън в природния парк!

Според мен панорамната алея е много подходяща и за начинаещи бегачи, които искат да усетят нещо различно от асфалт, но нямат възможност да бягат по нагорнище. Ако сте такъв и искате да потичате по горска пътека имайте предвид, че в почивните дни може да срещнете много хора и трябва да се внимава повече, тъй като има и много въздрастни туристи. 🙂

Съвет от мен!

Вместо да слезете до село Железница, продължете по главната пътека, която върви на дясно и ще стигнете до беседките до селото, които са прекрасно място за отмора, да хапнете нещо или просто да се полюбувате на Витошката гледка.

7 Comments

Leave a Reply