“Единственото, което трябва да направиш, е да тръгнеш и с това най-трудната част приключва.”

Тони Уилър

Напоследък планинските райони са избор на все повече хора, които искат да се откъснат от натоварения град, да се разходят или да бивакуват сред природата.
Да, но точно тази група от тепърва излизащи от града хора, не винаги имат идея какво е добре да носят със себе си в планината и правят грешката или да се затрупат с ненужни предмети и екипировка, или да не вземат нужните неща с тях.

Точно затова в тази статия ще споделя с вас моите “10 неща, без които не тръгвам”, когато става дума за планински излет. Длъжен съм да кажа, че наученото е придобито с години опит в спелеология и туризъм, но тъй като думите ми не са закон, финалната преценка ще оставя на вас, за това какво да вземете и какво не.

Джобно ножче

През годините съм услужвал с ножче или мултитуул на много хора из природата, било то за дялкане на клон, нужда от пинсета за вадене на бодил от ръката или крака, или просто заради страх да не ги нападне нещо през нощта, спъвайки се в колчетата на палатката, докато отиват до … нужника, и винаги въпросът ми е “Нямаш ли ножче с теб?”
Реално погледнато, при почти всякаква ситуация може да ви се наложи да прибегнете до подобно устройство, а вече предполагам знаете, че не сте застраховани от нищо, включително както казах по-горе – бодил в крака.

Джобно ножче
Джобно ножче

Добре познатите “Швейцарски ножчета” вършат идеална работа за подобни ситуации, тъй като разполагат с много екстри по тях, но ви съветвам да не вземате някой от най-големите им модели, защото започват да тежат, а и стават неудобни за употреба.
Този, които ползвам аз разполага с базовите неща като трионче, пинсета, клечка за зъби, отварачка за консерви и капачки, две остриета с различна дължина и тирбушон. Това е напълно достатъчно за повечето хора, а разбира се има такива, които биха взели само “чисто джобно ножче”, което в повечето случаи се характеризира с по-здрава конструкция, по-дебело и здраво острие, но липсват допълнения.
Швейцарско ножче: https://www.decathlon.bg/shvejtsarski-nozh-camper-id_8654136.html
Чисто ножче: https://basecamp-shop.com/product/sguvaem-noj-gerber-remix-pocket-folding

Филтър за вода

Колко пъти съм ходил жаден, защото не съм имал филтър с мен, а водоизточниците са били мръсни, не мога да ви опиша. Точно затова вече винаги имам в раницата един филтър тип сламка, който върши чудесна работа, за да не пресъхна съвсем 🙂
Знам, знам… цената не е скромна, но пък мога да ви гарантирам, че ако ви се наложи да ползвате подобно спомагателно средство, ще благодарите на себе си, че сте го взели с вас, а и вероятността да ви трябва “стоперан” после е много по-малка.
Вече има доста различни варианти за пречистващи системи, но “сламката” си остава класика.
Филтър за вода: https://basecamp-shop.com/product/filtur-za-voda-trailshot-pocket-sized-water-filter-winter-2022

Метално канче

Металните канчета освен, че вече изглеждат супер яко имат и много широко приложение в планината. Както можете да пиете от някоя чешма, така можете да си преварите вода, да разтопите сняг или да си стоплите чай или супа в него.

Канче Pirin Ultra
Канче Pirin Ultra

Хубавото е, че се мие лесно, не попива миризми, а теглото зависи от избора, който ще направите като милилитри и материал на изработка.
Когато тръгвам за един ден с преход до хижа вземам канче от 200 милилитра, което ми върши идеална работа и не тежи много.
*Бонус съвет – към канчето си вземете карабинер, на който да го закачите, а пък не се знае кога и къде може да ви потрябва карабинер да закачите и нещо друго за раницата си.
Канче: https://basecamp-shop.com/product/brandirano-kanche-pirin-ultra

Ветроупорна запалка

Никога не тръгвайте без запалително средство с вас – дори кибрит ще свърши работа.
В планината може да се случи буквално всичко, което да не зависи от вас като например времето да се скапе яко и да се наложи да пренощувате в някой заслон.
Точно тогава ще ви се иска да си запалите огън (на обозначените за това места), дори може да се наложи да си светите със запалката, ако не си носите челник!

Ветроупорна запалка
Ветроупорна запалка

На мен неведнъж ми се е налагало да си “стерилизирам” острието на ножчето или пинсетата със запалката, за да махна трън или да закърпя някоя рана от падане.

Тъй като почти постоянно в планините има вятър бих ви посъветвал да си вземете ветроупорна запалка, която няма да гасне постоянно, но не забравяйте да проверите дали е заредена!

Животоспасяващо одеяло

Надявам се на никой да не му се случва да стига до това тънко фолио, което може да ви спаси от измръзване. Лично аз съм се срещал отблизо с него, след като паднах от борда на лодката в пещера Урушка Маара и почти стигнах до хипотермия, но одеялото свърши чудесна работа, в допълнение на карабидката, която топли зверски, когато е запалена.


Вече освен еднократни варианти има и такива за многократна употреба, които според мен си заслужават повече, тъй като по-малко ще замърсявате с него, а и това е нещо, което е добре да носите винаги със себе си.
Функцията му е да създаде балон от топлина, която тялото ви излъчва, без да я пусна навън, а по този начин да запази естествената ви температура. Не разчитайте, че фолиото ще ви стопли – не, то ще ви помогне да не замръзнете (в нашите ширини).
За многократна употреба: https://www.decathlon.bg/spasitelno-folio-mnogokratno-id_8572289.html
За еднократна употреба: https://www.decathlon.bg/ednokratno-spasitelno-folio-id_8572360.html

Ръкавици и шапка

Пролет или лято, няма значение – тънки ръкавици и тънка шапка задължително имам в раницата. Само хора, които не ги е валял сняг в началото на август, на връх Вихрен и по Кончето не знаят колко е смислено да носят ръкавици с тях посред лято.
В наши дни има много добри предложения, а в Декатлон има такива, за които няма да ви се наложи да теглите бърз кредит. За препоръчване е да се използват естествени материи като вълна(мерино), но ако по морални причини не желаете, има синтетични материи, които запазват топлината на главата и ръцете ви много добре.
Не е задължително шапката и ръкавиците да са дебели, тъй като ще започнете да се потите, но по-важното е да има нещо, което да спре загубата на топлина.
Заместител на шапката може да бъде т.нар. Бъф, който освен като топла яка може да върши работа и на шапка, но вече зависи какво предпочитате да носите.
Тънки ръкавици: https://www.decathlon.bg/rkavitsi-stretch-trek500-sini-id_8492021.html
Тънка шапка: https://www.decathlon.bg/shapka-ot-merinos-mt500-bordo-id_8575615.html
Бъф: https://www.decathlon.bg/krpa-za-glava-hug–id_8549144.html

Челник

Ако не носите челник с вас при преход, направете 180 градуса и вкъщи на топло и сигурно.
Много от вас биха си казали, че тъй като тръгват през деня и ще се върнат преди да се стъмни ги освобождава от нуждата да носят челник – сериозно грешат.
Неведнъж ми се е налагало да остана на палатка заради влошаване на времето, да преспя в някоя хижа или просто да не успея да стигна навреме до крайната си точка, та съм вървял на челник дълги километри.
Съветвам ви добре да си планирате маршрутите, но също така да не изключвате вероятността да замръкнете по пътя.

Челник BlackDiamond ReVolt 350
Челник BlackDiamond ReVolt 350

Не вземайте челник с халогенна крушка, само защото може да е евтин – той яде батериите, както вие ядете боб на хижата Рай, след като не сте си взели нищо за хапване по пътя!
Съветът ми е да вземете челник, който е от доказана марка, било то и малко по-скъп, но да сте сигурни в характеристиките му.
От опита съм достигнал до заключение, че Petzl вече поостаряха като технология и минах на BlackDiamond, от които съм супер доволен, тъй като някои модели идват с акумулаторна батерия и можете да заредите с PowerBank или просто да сложите AAA батерии и да продължите да си светите.
Цена от около 100 лева е разумна за качествена лампа, имайки предвид, че животът ви може и да зависи от нея в даден момент.
Челник: https://basecamp-shop.com/product/chelnik-black-diamond-revolt-350-headlamp-w2022/anthracite

Обезболяващо

Зъб, крак, ръка, глава – все може да се случи да болят, а тогава ще искате да имате обезболяващо като аналгин, аулин, паракофдал или нещо подобно.
Тъй като имам кофти синузит често ми се случва да ме боли глава, а това е нещото, което най-малко искам да продължава, докато крача сред красивите ни планини и поля. Точно затова винаги имам в мен 2 блистера обезболяващо – Един за мен и един да оставя в някоя горска аптечка по пътя, тъй като освен да вземате от там, трябва и да оставяте, за да има и за други хора 🙂
Никой не е застрахован от това да го заболи някоя част на тялото, та обезболяващото поне ще ви даде възможност да слезете до града/селото, ако обстоятелствата го налагат.

Енергиен бар или гел, а защо не и локум

По време на трекинг калориите летят, а в зимно време разходът на енергия е още по-голям (около 400-650 калории на час, в зависимост от активността).
Енергийните гелчета, барчета и вафлички вършат идеална работа ако се наложи да заредите набързо батериите, тъй като предимно се състоят от бързи въглехидрати, захари, глюкоза, които мигновено ще влязат в обръщение в организма ви и ще ви дадат енергия.

Енергиен гел
Енергиен гел

Нещо, което ядяхме постоянно, когато ходихме по пещери е локумът, тъй като той е съставен предимно от глюкоза и нишесте, и калорийното му съдържание е адски високо. Освен, че е евтин и ефективен, вече имате избор и от различни вкусове като пъпеш, ягода и моят любим – НАР!
Точно този вариант предпочитам аз, но има един минус и той е, че можете да станете целите в пудра захар 😀
Енергиен гел: https://www.decathlon.bg/plodov-gel-energy-fruit-mix–id_8409388.html

Балсам за устни

Няма значение дали сте мъж или жена, балсамът за устни е задължителен в планината, особено във високите части. Тъй като ветровете там могат да бъдат много по-силни от тези в града, устните ви много по-бързо и лесно могат да изсъхнат, което не искате да става, тъй като при продължително влошаване на хидратацията им, те ще започнат да се напукват, да кървят и да болят, което не е много приятно. Освен това, въздухът във високите части на планините може да е много по-сух, което също ще ускори процеса на изсъхване.
Друг полезен елемент на балсамите за устни е, че голяма част от тях съдържат слъцезащита, която допълнително ще ви предпази, а ако не знаете, в планината без слънцезащита може да се приберете добре изгорели, особено лятото.
Друг плюс е, че можете да използвате балсама за устно по лицето, ако някъде имате зацепена кожа или сухи места.
Балсам за устни: https://remedium.bg/piz-buin-mountain-planinski-slantsezashtiten-balsam-za-ustni-spf30-h4-9-grama-29453/p

Каквото си надробите, такова ще сърбате

Е, надявам се, че съветите ми са ви били от полза, особено за вас, които тепърва се запознавате с планините и излетите сред природата.
Разбира се, вие сами можете да прецените кои от тези 10 неща биха ви свършили работа и кои не, но според мен това са есенциалните пособия, които могат да ви помогнат, а в някои случаи, дори да ви спасят при развили се непредвидени обстоятелства като буря, мъгла или някакъв вид травма.

*Тази статия не е спонсорирана от нито един магазин, а линковете които съм поставил са на продукти, на които аз разчитам!

Leave a Reply